Stress op werk, en dan? De handleiding.
Stress op de werkvloer, het lijkt bijna de normaalste zaak te worden. Wanneer je langdurig inzetbaar wilt blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk om een goede en gezonde relatie met stress te hebben. Bijna iedereen ervaart het wel eens, een korte periode of zelfs langdurig. Toch, hoe bespreekbaar het thema ook lijkt, op de werkvloer wordt het niet altijd open gedeeld. Maar juist dit niet delen met anderen zorgt ervoor dat het gevoel van stress niet weggaat. En vaak alleen maar erger wordt.
Dit voorjaar maakte Sophie Hilbrand een serie op televisie over haar ervaringen met een burn-out en zocht in de verschillende afleveringen naar de diverse oorzaken. Ook was er een aflevering over stress op de werkvloer. Ze maakte een item tijdens de vrijdagmiddagborrel in een tentje aan de Amsterdamse Zuidas. De plek waar werkweken van minimaal 60 uur meer regel zijn dan uitzondering. En daar vroeg ze aan een aantal mensen of er veel werkstress was en of er burn-outs voorkomen in hun organisatie.
De meesten vertelden inderdaad dat er veel mensen uitvielen en dat zij stilletjes via een zijdeur de afdeling verlieten. Dat er voor hun wel twintig anderen in de rij staan. Dat het eigenlijk geen optie is om uit te vallen. Een burn-out is volgens velen van hun een teken van zwakte. Er kwam maar vrij weinig begrip om het zo maar te stellen. Ook al weten we dat het bij sommige bedrijven nog zo werkt, toch is het confronterend om het daadwerkelijk te zien en te horen.
Er zijn gelukkig steeds meer bedrijven waarin dit totaal niet speelt, maar helaas zijn er ook nog bedrijven waarin dit wel aan de orde van de dag is. Schaamte om jezelf te laten zien, dat je zwak bent wanneer je de werkdruk niet aankunt. Dat je misschien niet zulke uren wilt maken en dat dit niet ok zou zijn.
Maar wat als je wel te maken hebt met stress op de werkvloer. Hoe ga je daar dan mee om?
- Deel het in je eigen omgeving
Maak het vooral bespreekbaar. Deel het in je eigen vertrouwde omgeving met je partner of een goede vriendin. Wanneer je het gevoel alleen maar voor jezelf houdt heb je niet de kans om andere perspectieven te horen. Of adviezen te ontvangen. Anderen te horen hoe zij met stress omgaan. En het alleen al uitspreken kan al zoveel schelen. - Neem een collega in vertrouwen
De volgende stap is om het op de werkvloer bespreekbaar te maken. Je hoeft niet direct een algemene memo te maken, start met het in vertrouwen nemen van een collega. Kijk hoe hij of zij hierin staat en welke tips en adviezen ze voor je hebben. Je collega’s zitten ook in dezelfde omgeving en kunnen de situatie nog beter inschatten. Of het van tijdelijke duur zal zijn of dat het aan een lastige opdracht, manager of klant ligt. En dan nog, het gaat allemaal om de manier hoe jij ermee omgaat. - Ga het gesprek aan met je manager
Wat je ook kunt doen en wat hopelijk het effectiefst is, is wanneer je je gevoel deelt met je manager of leidinggevende. Zo heb je minder het gevoel er alleen voor te staan en kunnen jullie samen naar oplossingen zoeken. - Maak voor jezelf de balans op
Maak de balans op voor jezelf, wat geeft je op dit moment energie en wat kost vooral energie? Waar heb je het meeste last van? Wanneer je inzicht hebt in wat er speelt dan is dat de eerste stap naar verandering. Dit kan je opschrijven en vervolgens delen met iemand.Ik kan je hierin helpen en adviseren. Neem een kijkje op mijn website en maak een gratis afspraak.