Alle ballen hoog houden, topsport of gewoon niet aan beginnen?

Veel vrouwen met een gezin en een baan geven aan dat ze het lastig vinden om alle ballen hoog te houden. Hun aandacht willen ze ook verdelen over veel verschillende zaken. De kinderen met alles wat daarbij komt kijken. Waar en door wie worden ze opgevangen wanneer jij aan het werk bent? Hoe voel je je daarbij als moeder? Schuldig dat je niet bij ze bent en ze de spreekwoordelijke thee en koekjes kan serveren? Of ben je vooral blij en ook uitgeput omdat je ook je eigen ambitie wilt naleven. 

En dan zijn er nog de hobby’s van de kinderen, sportclubjes, toneel, muziekles, spelen bij vriendjes en verjaardagsfeestjes. Het kan niet op. Je partner doet hopelijk zijn aandeel maar is het ooit goed genoeg in jouw ogen?

En wanneer je aan het werk bent wil je thuis zijn en als je thuis bent denk je aan de grote berg met werk. Je huis moet schoon en opgeruimd zijn maar wie pakt dat stokje op? Koken volgens de laatste trends met verse ingrediënten. Een strak lichaam en een fijn sociaal leven. Waar haal je de energie en tijd vandaan om dit allemaal op te pakken?

Kortom. Hoe verdeel je als moderne vrouw je tijd én plan je ook nog voldoende rust in voor jezelf? En zorg je dat je niet uitgeblust raakt?

Nog niet zo heel lang geleden lagen de verhoudingen anders en was het in ieder geval een stuk duidelijker. Als vrouw wist je min of meer waar je aan toe was of je het er nu mee eens was of niet. Je trouwde, stichtte een gezin en zorgde voor huis en haard. Wanneer je de pech had om een goed stel hersens te hebben en een bijbehorende brandende ambitie, dan was dat wat lastig. Want dat was niet de bedoeling. Je moest vooral je plek kennen. Aan het fornuis. Nogal zwart wit natuurlijk, maar zo was het vaak wel.

Tegenwoordig is dit gelukkig niet meer aan de hand. Maar dat maakt ook dat de grenzen lastig definieerbaar zijn. Je kan en mag alles worden en zijn wat je wilt. Een carrièrevrouw of toch liever een vrouw die zich richt op haar gezin? Alles is mogelijk. En ook nog eens tegelijk.

Wat wel van deze tijd is, is het feit dat de vrouwen het zichzelf hierin behoorlijk moeilijk kunnen maken. Want het liefst willen ze alles en dan ook nog eens zo perfect mogelijk. Dus een plaatje van een gezin, huishouden en een bloeiende carrière. Dat ze ondertussen onder hun eigen perfectionisme doorgaan, dat is iets waar je dan weer niet over mag zeuren. Iedereen is moe. Iedereen heeft het druk.

Huisje, boompje beestje en een burn-out

huisje boompje beestje en een burn outMaar de een na de ander zakt door haar hoeven en kan haar eigen tempo niet bijbenen. Alles is mogelijk, maar niet tegelijk. Je kunt niet in de jaren waarin je aan je gezin bouwt je ook nog eens volledig focussen op je carrière, een enkeling uitgezonderd. Dat kan wel voor een bepaalde periode maar niet iedereen houdt dit jarenlang vol.

Zijn de volgende symptomen voor jou herkenbaar?

  • Je bent emotioneel, mentaal of fysiek uitgeput, onafgebroken moe en goed slapen helpt niet om je beter te voelen.
  • Dingen waar je eerst enthousiast van werd doe je niet veel meer.
  • 
Moeite met concentratie en focussen.
  • Je bent pessimistisch of cynisch over zaken waar je jezelf niet in herkent.
  • Je hebt moeite om je werk bij te houden en/of de kwaliteit te garanderen.
  • Buiten werktijd blijf je bezig met werk; van inhalen, bijwerken tot piekeren.
  • Je bent niet meer gelukkig in je bestaande job.
  • Je hebt last van je gezondheid zoals pijnlijke spieren, spanningshoofdpijn, duizeligheid, gestoorde slaap, prikkelbaar, maag-/darmproblemen..

Geschrokken van de herkenning? Dan wordt het tijd om drastische maatregelen te nemen voordat je overspannen raakt of een burn-out krijgt. Realiseer je dat het een teken van kracht is als je dit herkent en ingrijpt. Waarschijnlijk behoor je tot de vrouwen die zich heel sterk inzetten, want juist die krijgen er vaak mee te maken.

Wat kun je zelf doen?

Stap 1
Emancipatie en burn out of overspannenVraag mensen die dicht bij je staan of ze veranderingen hebben opgemerkt in je gedrag. Vaak geeft dit extra inzicht, omdat die je het eerst zullen zeggen dat je ‘de oude ….’ niet meer bent. Neem dat inzicht serieus, ook voor degene die jou dat eerlijk en betrokken aangeeft. Door het bespreekbaar te maken kun je wellicht samen een plan van aanpak maken om de spiraal te doorbreken. Je staat er niet alleen voor, toch?

Stap 2
Stap naar je leidinggevende en deel je bevindingen. Zij/hij wil jou het liefst energiek en vitaal zien en helpt je daar waarschijnlijk graag bij. Zoek samen naar een oplossing. Het kan zijn dat tijdelijk een stapje terug nemen al effect heeft.

Stap 3
Meld je aan voor de gratis online training waarin je in twee weken leert hoe je productiever kunt werken en tegelijkertijd het risico op stress en een burn-out sterk vermindert. Aanmelden kan hier.

Wanneer schakel je professionele hulp in?

Wil je voorkomen dat je verder afglijdt en in een burn-out belandt, vraag dan professionele hulp van een stresscoach. Deze kan jouw belangen en de belangen van je werkgever verenigen. Onderschat niet de kracht van een expert in deze situatie. Een burn-out overkomt juist de mensen die hun werk heel goed doen en willen doen. Juist voor diegene is een stap terugnemen en aan zichzelf denken een grote uitdaging.

Heb je vragen of wil je graag eens vrijblijvend met mij sparren over het verbeteren van jouw situatie? Klik hier om contact op te nemen.