Persoonlijke effectiviteit: Sta jij altijd “aan”?
24 uur per dag beschikbaar zijn, een strop of vrijheid
Onze maatschappij draait door. We leven in een 24 uur economie en als we iets willen, dan willen we het nu. Morgen is bijna al te laat. Je bent online een klik verwijderd van een nieuw paar schoenen en als je een beetje geluk hebt komen ze dezelfde dag al bij je binnen. Je hoeft de deur niet meer uit voor je boodschappen. Je sociale contacten onderhoud je gemakkelijk via je mobiele telefoon. Je werkmails stromen de hele dag door binnen. En zelfs in het weekend wordt er nog door gewerkt.
Hoe bereikbaar ben jij en hoe ga je daarmee om?
Het ligt natuurlijk aan de branche waar je in werkt en aan het soort functie wat je bekleedt, maar het lijkt voor veel werknemers de normaalste zaak van de wereld om hun mailtjes te lezen én vaak ook nog te beantwoorden ‘s avonds en in het weekend. Op zondagavond jezelf alvast inlezen zodat je weet wat de week je gaat brengen. Nog even snel een berichtje sturen naar je collega of manager, hoe schadelijk is het eigenlijk?
Bereikbaarheid is een luxe maar tegelijkertijd ook steeds meer een kwaad. Onze werkdagen vloeien over in onze vrije tijd. We werken steeds meer thuis, lijken steeds meer vrije tijd te hebben maar onze hoofden zitten voller dan ooit. Andere generaties kennen dit gevoel van overprikkeld zijn niet of nauwelijks en zij zijn daarom minder vatbaar voor alle ziektes van deze stressgeneratie.
Minister Asscher stelde zelfs voor dat je als werknemer ’s avonds onbereikbaar zou moeten kunnen zijn. We maken onszelf en elkaar ook onnodig gek. Een dag je inbox bijhouden en al je e-mails beantwoorden zorgt voor een gevoel van nuttig zijn. Maar het heeft in de meeste gevallen vrij weinig met je echte werk te maken.
Negen tot vijf is een lachertje
Het blijkt uit onderzoek onder werkend Nederland dat 52% ertoe neigt om direct te reageren op zakelijke berichten, ook al is het in hun eigen tijd. Deze dunne lijn van zakelijk en privé maakt dat meer en meer werknemers overspannen worden en in een burn-out terecht komen.
Durf afstand te nemen van je werk en van het idee dat je altijd beschikbaar moet zijn. Hoe? Dat deel ik in een volgende blog. Nu al nieuwsgierig? Meld je aan voor de gratis online training waarin je in twee weken leert hoe je productiever kunt werken en tegelijkertijd het risico op stress en een burn-out sterk vermindert of vraag een vrijblijvend gesprek aan en ik kijk graag met je mee naar jouw agenda en beschikbaarheid.