10 tips voor meer zelfvertrouwen op werk
Wie brutaal is heeft de halve wereld. Je hebt hem vast wel eens gehoord. Waarom zou dat zijn? Dat als je je laat horen, er meer rekening met je wordt gehouden. Volgens mij ligt er een grote basis in zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen geeft je het comfort om rust te zenden en tegelijkertijd in rust te ontvangen. Zonder dat het je primair stress of gekwetste gevoelens geeft. Ik heb een aantal tips om te focussen op zelfvertrouwen. Groeien in zelfvertrouwen is deels een mindset veranderen. Anders kijken naar gebeurtenissen en goed voor jezelf zorgen.
Zelfvertrouwen tip 1 – Vier je successen
Waar krijg je zelfvertrouwen van? Natuurlijk van successen! En van succesvol zijn. Een moeilijk project tot een goed einde brengen. Een deal maken met die ene klant die altijd onredelijke eisen stelt. Vier je succes. Ook kleine successen zijn het waard om te vieren. Een tevreden klant. Een klusje waar je tegenop zag tot een einde brengen. Een collega een stap omhoog helpen.
Hoe jij die successen viert, dat is natuurlijk helemaal aan jezelf. Je zou ze kunnen vieren door jezelf te verwennen met een veel te duur kopje koffie, van een koffietent naar keuze. Mét slagroom, natuurlijk. Een complimentje aan jezelf, heerlijk. Een interessante cursus of opleiding, gaaf. Verdorie, you did it! Door dit consequent te blijven doen, bouw je een buffer op voor de keren dat je minder succesvol bent. In het begin voelt het onnatuurlijk, stil blijven staan bij succes. Ook omdat we gewend zijn door te gaan, niet op te scheppen. Mensen met zelfvertrouwen weten hun successen vaak wel te benoemen. Aandacht helpt om te groeien.
Weet je even niet hoe je successen kunt meten? Successen kun je vieren als je inzicht hebt in je doelen. Die kun je natuurlijk ook zelf maken, schrijf ze op. Maak bijvoorbeeld targets, kleine en grote. Of maak een to-do lijst die je af kunt vinken.
Zelfvertrouwen tip 2 – jezelf blijven ontwikkelen
Van jezelf ontwikkelen groei je en dus ook je zelfvertrouwen. Dit kun je doen door iets nieuws te leren, een vaardigheid te verbeteren of oude kennis te verfrissen. Gek genoeg besteden we hier meestal weinig aandacht aan. Blijkbaar is er een drempel. In kosten of omdat er altijd belangrijkere zaken lijken te zijn. Hartstikke zonde, want door je kennis bij te spijkeren word je niet alleen gelukkiger: je werkt ook aan je zelfvertrouwen!
Er zit ook een valkuil verbonden aan al dat gestudeer, dat het een ‘moetje’ wordt. Zou het voor jou wel werken, maak dan echt ruimte voor jezelf in je agenda. Plan structureel tijd in om jezelf verder te ontwikkelen, laat je hierin leiden door wat jouw nieuwsgierigheid prikkelt. Voor privé of voor werk? Is het dat laatste, bespreek het doorgroeien eens op je werk. Misschien kun je op je werk wel ruimte maken in je agenda ten behoeve van je functie. Want die nieuwe kennis en inzichten neem jij natuurlijk ook mee de werkvloer op!
Zelfvertrouwen tip 3 – Investeer in ontspanning
Je baas is er waarschijnlijk geen voorstander van dat jij zit te niksen aan je bureau. Wist jij dat je productiever bent op werk als je regelmatig enkele minuten ontspant en een korte pauze neemt? Een goede zet om ook tijdens je werkdag af en toe even niks te doen. Al zijn het maar een paar minuten. Neem de tijd voor jezelf en voor je ontspanning. Verzet je gedachten, beweeg of haal een frisse neus. Wanneer je ontspannen bent, zal je merken dat je positiever bent.
Ontspannen op het werk kun je op verschillende manieren aanpakken. Heb je een zittend beroep? Sta dan regelmatig op en loop een stukje. Dat kan ook naar de koffieautomaat zijn en neem dan meteen ook wat voor collega’s mee. Een andere manier om te ontspannen zijn meditaties en ademhalingsoefeningen. Door tijdens je werkdag vijf minuten te mediteren, pak je een moment van rust voor jezelf. Meditaties zijn behoorlijk krachtig. Zelf neem ik enkele keren per week een duik in de plas. Gewoon buiten. Daarna zit ik weer vol nieuwe energie.
Wat zou voor jou kunnen werken, dat ook mogelijk is op of rondom je werkplek?
Zelfvertrouwen tip 4 – Daag jezelf dagelijks uit
“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” – Pippi Langkous.
Blijf jezelf uitdagen in je werk. Leer elke dag iets wat je moeilijk vindt, of iets wat je denkt niet te kunnen. Als Pippi Langkous het kan, dan kan jij het zeker. Het is een natuurlijke reactie om iets waarvan je denkt dat je het niet kan, niet te doen. Dit is een soort zelfbescherming. Zolang je het niet doet, kan het ook niet misgaan. Toch?
Hoewel daar natuurlijk een kern van waarheid inzit, is het een beter idee om juist de dingen te leren die je moeilijk vindt. Of die je nog nooit eerder hebt gedaan. Dit heeft twee redenen. Ten eerste is het natuurlijk geweldig voor je zelfvertrouwen wanneer het in één keer lukt. En als het niet in één keer lukt dan is het niet erg, je bent aan het leren. Ten tweede is het ook gezond om zo nu en dan te falen. Door fouten te durven maken, leer je dat het niet het einde van de wereld is wanneer iets niet lukt. Daarnaast leer je ook hoe je het een volgende keer zou kunnen aanpakken, zodat het dan wel lukt. Win-win!
Voor de strebers nog een note: draaf niet door! Dat werkt dan weer demotiverend.
Zelfvertrouwen tip 5 – Bemoei je niet met de buren
Je kent ze wel toch? Die buren met dat groene gras? Een ander lijkt het altijd beter voor elkaar te hebben dan jij. Het gaat haar of hem voor de wind, terwijl jij elke dag moeite moet doen om alle balletjes in de lucht te houden. Onderbewust blijf je jezelf vergelijken met deze persoon, doodongelukkig word je ervan!
Hoe verleidelijk het ook is, stop met het vergelijken van jezelf met anderen want het maakt je onmachtig. Jouw situatie is niet te vergelijken met de situatie van een ander. En daarnaast zie je ook slechts wat er aan de oppervlakte speelt. Wie weet huilt die buurman met dat groene gras zich wel elke avond in slaap, omdat hij doodongelukkig is. Dus stop met dat vergelijken! Vervang het vergelijken liever met bewondering. Complimenteer de buurman met zijn mooie grasveld en vraag hem om tips, daar kom je een stuk verder mee! Ik durft te wedden dat je buurman jou ook om tips zal vragen, er is vast iets wat jij wel onder de knie hebt en hij niet.
Zelfvertrouwen tip 6 – Zorg goed voor jezelf
Een gezonde geest begint bij een gezond lichaam. Voelt natuurlijk als een open deur intrappen. Hoewel het waarschijnlijk niet het eerste is waar je aan denkt bij meer zelfvertrouwen, speelt je lichaam hierin een grote rol. Wanneer je gezond eet, uitgerust bent en genoeg beweegt ben je zelfverzekerder dan wanneer dit niet het geval is. Probeer niet al je gewoontes in één keer aan te passen, de kans is dan groot dat je dit niet weet vol te houden.
Wanneer je een enkele gewoonte per keer aanpakt is de kans veel groter dat je dit consequent blijft doen. Stop dus niet met roken, terwijl je aan een dieet begint en fanatiek gaat sporten. Tackle één van deze gewoontes per keer, maak leerdoelen voor jezelf in kleine stapjes. Zo blijft het voor jou behapbaar en haalbaar. Vergeet ook niet je successen hierin te vieren.
Slaap genoeg. Slaap doet belachelijk veel goeds voor je mentale gesteldheid. We maken in de nacht stofjes aan die ons geluksgevoelens geven. Zo krijgen negatieve emoties die samen gaan met (te) weinig slaap minder kans. En je verzint makkelijker nieuwe oplossingen.
Zelfvertrouwen tip 7 – Stel je doelen bij
Het stellen van doelen helpt je om ergens naar toe te werken. Vooral leerdoelen zijn erg effectief als je nieuw gedrag wilt leren. Door je doel op te delen in kleinere mijlpalen, kun je jouw vooruitgang bijhouden. En als er iets is wat we fijn vinden, dan is het zien dat we vooruitgang hebben geboekt. Dat is al een deel van de successen vieren uit tip 1! Daar krijgen we zelfvertrouwen van.
Zit er maar geen schot in de zaak? Blijft een doel onbereikbaar in de verte liggen? Dan is het de hoogste tijd om jouw doel in nog kleinere brokjes op te delen. Een onhaalbaar doel is demotiverend en kan je zelfvertrouwen op je werk een flinke deuk bezorgen.
Stel doelen die realistisch zijn en maak deze het liefste ook meetbaar. Stel bijvoorbeeld het doel dat je wilt leren hoe je in het komende jaar drie ideeën kunt pitchen tijdens een vergadering. Of stel het doel dat je binnen een jaar een salarisverhoging wil. Met zo’n doel kun je kleinere tussendoelen stellen en je voortgang meten!
Zelfvertrouwen tip 8 – Leer om te gaan met feedback
Feedback geven en krijgen is voor bijna iedereen moeilijk. Maar voor degene met zelfvertrouwen minder ingrijpend. Tijd om te oefenen met iemand die je vertrouwt, zie het als een uitdaging. Zeker op werk sta jij je mannetje als je feedback kan geven en kan ontvangen. Dit is niet alleen handig in functioneringsgesprekken, het maakt het samenwerken met collega’s ook een stuk leuker en gemakkelijker.
Ga na wat je lastig vindt. Is dit het geven of het krijgen van feedback? Stel dat je er moeite mee hebt om feedback te ontvangen, waar zit dit hem dan in? Reflecteer op jezelf om te ontdekken waar jouw pijnpunten liggen. Zo weet je namelijk waar je aan kan werken, zodat je beter kan worden in het geven en krijgen van feedback. En ga dan een stap verder, hoe kun je op feedback reageren?
Zelfvertrouwen tip 9 – Leer complimenten te ontvangen
Een complimentje krijgen is leuk én goed voor je zelfvertrouwen. Maar hoe goed ben jij eigenlijk in het ontvangen van complimenten? Hoor jij de ander écht, wanneer deze jou een compliment geeft? Of heb je binnen een paar milliseconden al een antwoord klaar? Bijvoorbeeld; “Bedankt, maar ik heb het niet alleen gedaan”.
Neem het eerstvolgende compliment wat je krijgt eens écht in ontvangst. Je hoeft geen reden te geven waarom iets goed ging, of waarom je het compliment niet zou verdienen. Bedankt de gever van het compliment oprecht en sla het compliment bewust op. Of vraag eens naar wat de ander precies vond je goed deed, dan kun je nog beter het compliment aannemen en leer je er nog meer van.
Wat ook werkt om meer complimenten te krijgen is zelf starten met complimenten geven! Let maar eens op wat dat kan doen.
Zelfvertrouwen tip 10 – Investeer in persoonlijke groei
Zelfvertrouwen is letterlijk het vertrouwen in jezelf en het kunnen vertrouwen op jezelf. Het vertrouwen dat je iets kan, maar ook het vertrouwen dat je waardevol bent. Jij bent een waardevol persoon en dus verdien jij het om te investeren in je persoonlijke groei. Wanneer het op persoonlijk vlak goed zit, gaat het op je werk ook een stuk beter. Investeer dus in jezelf en je persoonlijke ontwikkeling. Dit kun je op veel verschillende manieren doen. Een coach kan hier een uitkomst in bieden.